[O2] Brzęczenie w desce rozdzielczej a mechanizm wycieraczek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iceireland
    Classic
    • 2010
    • 7

Mihau, a ja znowu nie wiem jak udaje Ci się spalić 10l/100km. :shock:
    W piątek trasa Wrocław - Trzebnica, przejechałem przez miasto a potem był giga korek, bo było poważne zderzenie.
    W sumie wyszło śr. 23km/h trasa 24km, czyli w godzinę przejechałem 23km. Spalanie 9,5L/100km, silnika nie wyłączałem, klima (auto) cały czas ON.
    (pasażerowie 2+2, ale to chyba nie ma znaczenia jak się stoi w korku)

W poniedziałek znowu jechałem Wrocław-Bielsko Biała i powrót.
    (2+2 + full bagażnik, ale nie kafelki tylko jakieś graty, klima ON)
    Tempomat na 140km/h , średnia prędkość 118km/h (powrót 105km/h bo deszcz spadł) spalanie w obu kierunkach 7,2l/100km.
  • gobowski
    Classic
    • 2009
    • 34

Witam.
    Czy ktoś ze zgromadzonych miał może do czynienia z irytującym odgłosem brzęczenia dobiegającym ze środkowej części deski rozdzielczej? Udało mi się dojść do pewnych wniosków - czasami zaskakujących lecz prawdziwych - które być może pomogą w lokalizacji problemu. A więc:
    - słyszalne jako dochodzące z wnętrza deski rozdzielczej / podszybia, na wysokości środkowych nawiewów ogrzewania. Po demontażu schowka z nawiewami dalej słyszalne, brak dostępnych, luźnych elementów wewnątrz deski rozdzielczej
    - występuje wyłącznie przy obrotach silnika ~2300 (+-50) - w bardzo wąskim zakresie (przy biegu luzem bardzo trudno utrzymać silnik w takim zakresie obrotów) oraz czasami przy wibracjach nadwozia np. na ostrych dziurach
    - występuje "na zimno", tzn. po rozgrzaniu (raczej wnętrza, nie silnika) o wiele mniej słyszalne. O ile pamiętam, w okresie letnim zanika - przynajmniej w zeszłym sezonie tak było
    - i najlepsze - nie słyszalne przy wycieraczkach przednich wychylonych z położenia spoczynkowego, tj. cyklicznie podczas pracy wycieraczek, ciągle przy serwisowym położeniu wycieraczek, lub podczas dociśnięcia prawego ramienia do szyby lub jego uniesienia
    - nie słyszalne z zewnątrz, być może zagłuszone przez hałas silnika

Przed ostatni punkt może świadczyć o jakimś luzie w układzie mechaniki wycieraczek i hałasie przenoszącym się do wnętrza. Być może, to jakaś znana sprawa. W związku z zimową porę nie bardzo mam warunki do rozbierania podszybia, ale może chociaż przygotuje się teoretycznie :wink: .

Pozdrawiam.

Komentarz

• maciejpn
      Classic
      • 2010
      • 17

Witam. Mam identyczne brzeczenie 1.9 bkc, brzeczenie zmienia rezonans podczas pracy wycieraczek i rowniez wystepuje w bardzo malym zakresie obrotow tak jak u Ciebie,im cieplej tym mnie slyszalne. Mialem wrazenie ze jak sie mocno docisnie deske na srodku obok schowka i nawiewow to ustepuje - cichnie ale musze jeszcze to potestowac. Jak cos wywalcze to dam znac

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ja nie zwróciłem uwagi jak brzęczenie występuje u mnie podczas pracy wycieraczek, gdyż szybko sobie z tym poradziłem. straciłem środkowy schowek w desce rozdzielczej na rzecz zwykłej gąbki do usuwania wilgoci z szyb. "wcisnąłem" ją tam i zamknąłem klapkę i....cisza :wink:

Komentarz

• gobowski
          Classic
          • 2009
          • 34

Zgadza się jeśli chodzi o zmianę modulacji dźwięku przy przyciskaniu deski ręką - u mnie najlepiej przy samej szybie. Tak mi się wydawało do pewnego czasu - miałem teorie, że to właśnie niewidoczna krawędź deski tłucze się o szybę lub ścianę grodziową. Do pewnego czasu - od tamtej pory nacisk na deskę praktycznie nic nie zmienia.
          Schowek jako źródło hałasu wyeliminowany - po demontażu nic się nie zmienia. Zarówno na plus jak i na minus, co może świadczyć o tym, że hałas nie pochodzi z wnętrza deski.

Komentarz

Pracuję...